
bonsilage FIT G přeměňuje cukry na cenný propylenglykol

Kombinace homo- a heterofermentativních kmenů bakterií mléčného kvašení (BMK) v bonsilage FIT G nastavuje během fermentace v energeticky bohatých travních silážích speciální poměr kyseliny mléčné, kyseliny octové a propylenglykolu. Následně dochází k podpoře metabolismu a kondice dojnic. Klesá riziko vzniku ketózy a acidózy.
Neošetřené travní siláže bohaté na energii vykazují často vysoký obsah zbytkových cukrů a nízkou aerobní stabilitu. V důsledku toho dochází k druhotnému zahřívání siláží a projevům acidóz u krav.
Jak účinkují bakterie mléčného kvašení v bonsilage FIT G?
Bakterie mléčného kvašení v bonsilage FIT G přeměňují cukry v cenný propylenglykol, zvyšují stabilitu travních siláží a podporují pomocí vytvořené kyseliny octové optimální bachorové prostředí. Výsledky analýz travních siláží z minulých let jasně dokládají, že u siláží ošetřených s bonsilage FIT G se z cukrů fermentuje více stabilizujících a pro bachor příznivějších kvasných produktů než v případě travních siláží neošetřených (graf 1).
Jak snižuje propylenglykol v silážích s bonsilage FIT G riziko ketóz?
Chovatelé dojnic, kteří zkrmují travní siláže ošetřené s bonsilage FIT G, hovoří o výrazném zlepšení ukazatelů reprodukce stáda. Zvýšená produkce propylenglykolu a pozitivní účinek na kondici krav byly vědecky potvrzeny. Studie provedená na Universität Göttingen (2018) ve spolupráci s ISF Schaumann Forschung dokládá, že riziko ketózy po otelení kleslo na méně než 40 % (graf 2).
Vyplatí se použití bonsilage FIT G?
Z analýzy 2 364 evropských vzorků ISF Schaumann Forschung zjistila, že siláž ošetřená s bonsilage FIT G měla průměrný obsah propylenglykolu 2,86 % v sušině. Při použití jedné dózy bonsilage FIT G to odpovídá množství přibližně dvou sudů propylenglykolu - Vaše investice do bonsilage FIT G se vám tedy několikanásobně zaplatí (schéma 1).
Měřitelně lepší kondice krav
Při ošetření travní siláže pomocí bonsilage FIT G profitují zvířata, kterým se zkrmuje, několikrát. Snižuje se obsah kyseliny mléčné, která je kritická pro zdraví bachoru a zvyšuje se obsah fyziologicky hodnotné kyseliny octové. Kyselina octová má důležitý vliv ve prospěch stability siláží po otevření sila a pozitivně působí na příjem krmiva. Propylenglykol, v průměru vytvořených 2,86 % v sušině, doplňuje v siláži kvasné kyseliny a zlepšuje energetické zásobení krav, klesá riziko acidóz a přispívá ke zdraví ve stádech dojnic. bonsilage FIT G je schopný snížit obsah zbytkového cukru o 30 %. Průkazně klesá riziko překyselení bachoru a zvyšuje se flexibilita při sestavování krmných dávek.


