
Dostat pod kontrolu siláže z pícnin s nízkým obsahem cukrů a sušiny

Při proměnlivém, vlhkém počasí není nouze o hmotu s nízkým obsahem cukrů a sušiny. Dosáhnout dobrého průběhu fermentačního procesu je zde obtížné - častým výsledkem je druhotné kvašení způsobené fermentačními škůdci a může dojít i k tvz. zvrhnutí siláže. Proti tomuto riziku cíleně chrání silážní přípravek bonsilage FORTE s optimální kombinací tří kmenů bakterií mléčného kvašení (BMK), které jsou velmi konkurenceschopné vůči klostridiím. To potvrzuje i DLG svou známkou kvality v kategorii účinku 1b a 5.
Rentabilní výroba mléka se neobejde bez vysoké užitkovosti z objemných krmiv. Výborná kvalita siláží umožňuje odpovídajícím způsobem snížit nákup drahých jadrných krmiv, což má pozitivní vliv i na zdravotní stav zvířat. V praxi ovšem nebývá tak snadné nároky na kvalitu siláží splnit, rozhodující roli zde často sehrává počasí.
Co se děje s hmotou s nízkým obsahem cukrů a sušiny?
U travní hmoty, kterou nelze kvůli počasí nechat na pokosu zavadnout, nedochází ke zvýšení koncentrace cukrů. Z toho plyne příliš málo využitelné energie pro bakterie mléčného kvašení (BMK) a nelze rychle vytvořit dostatečné množství kyseliny mléčné. Při malém množství kyseliny mléčné nedochází k dostatečnému snížení pH-hodnoty. bonsilage FORTE zajistí rychlé snížení pH-hodnoty (graf 1) a siláž se stabilizuje. Malé množství kyseliny mléčné může vyvolat konkurenční situaci mezi bakteriemi mléčného kvašení a mikroorganismy produkujícími kyselinu máselnou, především klostridiemi, které se tak mohou začít velmi rychle množit.
Jakou roli mají klostridie v silážním procesu?
Klostridie přeměňují vytvořenou kyselinu mléčnou na kyselinu máselnou, způsobují tím zvýšení pH-hodnoty. Kromě cukrů mohou klostridie odbourávat proteiny na amoniak a biogenní aminy. Z činnosti klostridií vznikají zvrhlé siláže se zhoršenou chutností a nízkou kvalitou proteinů. Při vysokém stupni degradace vznikají toxická množství biogenních aminů (produkty metabolismu klostridií), které následně poškozují zdraví zvířat. V tomto extrémním případě se musí siláž z krmné dávky vyřadit.
Co vypovídá pH-hodnota o výsledku silážování?
Při pohledu na pH-hodnotu v laboratorním rozboru siláže získáme první představu o úspěšnosti silážování. Pokud je pH-hodnota nižší než 4,4, došlo k dostatečnému okyselení díky činnosti BMK. V případě, že je pH-hodnota vyšší než 4,5, nastává zvýšené nebezpečí, že se klostridie produkující kyselinu máselnou dále prosadí a může dojít ke zvrhnutí siláže (graf 2).
Jak se doplňují tři kmeny bakterií mléčného kvašení v bonsilage FORTE?
bonsilage FORTE je vybaven třemi kmeny bakterií mléčného kvašení, které na sebe optimálně navazují a vzájemnou souhrou vytvářejí pro klostridie účinnou konkurenci. Kmen L. paracasei je schopen ze substrátu využít zásobní uhlohydráty (složitější molekuly sacharidů), což zlepšuje nepříznivou situaci při nedostatku cukrů v silážované hmotě. Společně se dvěma dalšími kmeny bakterií mléčného kvašení, L. lactis a P. acidilactici, je možné velmi rychle snížit pH-hodnotu a efektivně potlačit růst klostridií, a tím také tvorbu kyseliny máselné. Klesá odbourávání proteinů a výsledkem je nízký obsah amoniaku (graf 3).
bonsilage FORTE – pro lepší průběh kvašení
Rychlé a intenzivní snížení pH-hodnoty spolu s dobrou konkurenceschopností bakterií mléčného kvašení v bonsilage FORTE umožňují následnou inhibici škůdců kvašení. Siláže jsou chráněné před vysokým stupněm degradace proteinů a aminokyselin i zhoršením stravitelnosti. Chutnost a s tím spojený příjem krmiva, stejně jako zlepšení stravitelnosti, jsou další důležitou přidanou hodnotou bonsilage FORTE pro hospodárnější a udržitelnější mléčnou produkci.


