Telefon E-Mail
inovativní výrobky a účinné látky SCHAUMANN
Inovativní výrobky Skot

KALBI PRO TAB: zdravé střevo - zdravé tele

KALBI PRO TAB

Změna ustájení, změny ve skupinách zvířat, změny krmiva a/nebo infekční tlak způsobují telatům během mléčné výživy stres. Často se taková situace u telat projevuje zvýšeným sklonem k nemocem, poruchami trávení a zaostáváním v růstu. Střevo je hlavní součástí imunitního systému a především pro malá telata má zásadní význam při obraně před nemocemi.

Střevní flóra přitom zahrnuje všechny mikroorganismy, které střevo člověka a také zvířat osidlují. Podporuje tělo při obraně proti působení patogenních kmenů a reguluje trávení přijaté potravy. Osídlení střeva a vytvoření rovnováhy (eubióza) trvá několik týdnů.

Z důvodu různých negativně působících faktorů (životní prostředí, krmení atd.) může při vývoji střevní flóry dojít ke vzniku nerovnováhy (dysbióza) a patogenní kmeny se mohou ve střevě dále rozmnožovat. Čím stabilnější je střevní flóra, tím stabilnější je zdravotní stav.

Probiotika pro zdraví ve střevě

Již mnoho let se ve výživě lidí i zvířat hojně používají probiotika k výstavbě a posílení střevní flóry. V případě probiotik se jedná o živé mikroorganismy, například speciální bakterie mléčného kvašení, které osidlují střevní sliznici. Společnost SCHAUMANN již řadu let používá ve všech výrobcích pro telata komplex účinných látek PROVITA LE, který kombinuje kmeny bakterií mléčného kvašení Lactobacillus rhamnosus a Enterococcus faecium a přispívá k pozitivnímu osídlení střeva. Bakterie z PROVITA LE se přichytí na střevní sliznici a vytvoří ochranný film, který zabraňuje usazování škodlivých buněk a patogenů na sliznici (schéma 1). Probiotika navíc produkují kyselinu mléčnou. Ta snižuje a stabilizuje pH-hodnotu ve střevě.

Superdávka ve stresových situacích

Kromě již dlouho známého a osvědčeného kontinuálního podávání bakterií mléčného kvašení prostřednictvím mléčných krmných směsí a doplňkových krmiv vykazuje v aktuálních testech na statku Hülsenberg významný pozitivní vliv na střevní flóru telat v mléčné fázi výživy také tzv. superdávka. Superdávka je krátkodobé podání velmi vysokých koncentrací bakterií mléčného kvašení za účelem podpory a posílení mikrobiálního osídlení střeva. To je dobrý způsob, jak výrazně snížit riziko zažívacích poruch a dalších onemocnění, zejména ve stresových situacích, jako je změna ve skupině zvířat, změna krmiva nebo vysoký infekční tlak.

KALBI PRO TAB

Pozitivní účinky superdávky probiotika PROVITA LE lze nyní využít v inovativním výrobku KALBI PRO TAB pro telata. KALBI PRO TAB je přesvědčivý nejen svým účinkem, ale také mimořádně snadnou manipulací. Formou tablety se snadno dávkuje a v nápoji se zcela rozpustí. KALBI PRO TAB lze podávat jednorázově, například před nadcházející změnou krmiva nebo ustájení, ale také v průběhu několika dní (1 tableta/ den) v případě vysokého infekčného tlaku ve stádě.

Zvýšit vitalitu

Pro sledování dlouhodobých účinků jednorázové superdávky přípravku s PROVITA LE bylo na statku Hülsenberg rozděleno 12 telat do testovací a kontrolní skupiny. Všechna telata byla krmena podle běžného plánu napájení. Telata v testovací skupině dostala 4. den jednorázovou dávku kombinace bakterií mléčného kvašení PROVITA LE ve formě přípravku KALBI PRO TAB. Desátý a 21. den byly odebrány vzorky výkalů a vyšetřeny na přítomnost E. coli a bakterií mléčného kvašení.

Výsledky ukazují, že aktivní osídlení střeva bakteriemi PROVITA LE z přípravku KALBI PRO TAB trvá déle. Desátý den, tj. 6 dní po podání, vykazovaly vzorky výkalů testovací skupiny KALBI PRO TAB 1,4krát vyšší koncentraci bakterií mléčného kvašení než vzorky kontrolní skupiny. 21. den to byla dokonce 12krát vyšší koncentrace (graf 1).

Údaje z analýzy navíc ukazují, že jednorázová dávka přípravku KALBI PRO TAB v testu nejen podporuje žádoucí výskyt bakterií mléčného kvašení, ale také snižuje rozvoj a množení patogenních původců, jako je E. coli. To se projevilo zejména 21. den (graf 2).

Výsledky ukazují, že KALBI PRO TAB dokáže díky přirozené konkurenceschopnosti bakterií mléčného kvašení redukovat nežádoucí kmeny. Tím se předchází poruchám trávení a zvyšuje se vitalita telat. KALBI PRO TAB tak umožňuje individuální a flexibilní reakci na stresové situace ve stádě.

 


 

Vytvoření ochranného filmu na střevní sliznici díky PROVITA LE
Schéma 1: Vytvoření ochranného filmu na střevní sliznici díky PROVITA LE
Bakterie mléčného kvašení v KALBI PRO TAB osidlují střevo rychle a dlouhodobě
Graf 1: Bakterie mléčného kvašení v KALBI PRO TAB osidlují střevo rychle a dlouhodobě
Bakterie mléčného kvašení v KALBI PRO TAB snižují výrazně vývoj a rozmnožování patogenních kmenů
Graf 2: Bakterie mléčného kvašení v KALBI PRO TAB snižují výrazně vývoj a rozmnožování patogenních kmenů