
Hořčík – opomíjený stavební prvek

Hořčík má v látkové výměně krávy různé role: hořčík je důležitý zaprvé pro vedení vzruchů ve svalové a nervové tkáni a zadruhé hraje důležitou roli v regulaci metabolismu vápníku. Aby se na počátku laktace pokryla vysoká potřeba vápníku pro tvorbu mléka, musí být kráva schopná mobilizovat během krátké doby dostatečné množství vápníku z kostí a přijmout pokud možno hodně vápníku z krmiva popř. trávicího traktu. Pokud to nedokáže, klesá hladina vápníku v krvi a dochází k nedostatku vápníku a k mléčné horečce.
Nedostatek hořčíku zvyšuje riziko mléčné horečky
Látková výměna vápníku je řízena hormonálně. Pokud klesá na počátku laktace obsah vápníku v krvi z důvodu vysokého nasazení mléka, uvolní se z příštítných tělísek parathormon. Parathormon podporuje uvolňování vápníku z kostí a stimuluje aktivaci vitamínu D3, ve střevě pak dochází ke zvýšení příjmu vápníku z krmiva. Výsledkem těchto pochodů je zvýšení hladiny vápníku v krvi na normální úroveň.
Pro uvolnění parathormonu a k aktivaci vitamínu D3 je potřebný hořčík. Nedostatek hořčíku proto zvyšuje nebezpečí vzniku mléčné horečky. Příjem hořčíku se uskutečňuje převážně v bachoru. Příliš vysoká nabídka draslíku v krmné dávce snižuje schopnost bachoru přijmout hořčík a vzniká jeho nedostatek. Z tohoto důvodu by neměl být poměr draslík:hořčík, především v době stání na sucho, vyšší než 4,5:1.
MiMag – oxid hořečnatý nové generace s mnoha výhodami
Vysoká využitelnost hořčíku je pro krávy v přechodném období rozhodující faktor úspěchu. Ve spolupráci s ISF vyvinul SCHAUMANN inovativní účinnou látku MiMag. Ve speciálním mlecím zařízení se oxid hořečnatý mikronizuje a aktivuje. Tímto způsobem vzniká porézní, významně zvětšená povrchová vrstva. To je pro MiMag typické. Rozpustnost je enormě zvýšená a zásobení suchostojných krav je mnohem lépe zabezpečené.
Od teorie k praxi
Použití a účinek MiMag byl testován v ISF Schaumann-výzkumu ve spolupráci s Univerzitou Kiel a v rámci bakalářské práce na statku Hülsenberg přesně analyzován. Pro příjem hořčíku u dojnice je důležitá rozpustnost v bachoru. Čím vyšší je, tím více hořčíku může být potenciálně v látkové výměně využito. Především při vysokém obsahu draslíku toto sehrává důležitou roli.
Rozpustnost MiMag testovaná v laboratorních pokusech při pH-hodnotě 6, což odpovídá podmínkám v bachoru, byla v porovnání s původním oxidem hořečnatým téměř osmkrát vyšší. Na základě toho se MiMag na statku Hülsenberg z úspěšných laboratorních ověřování posunul do praktického použití a stal se součástí produktové řady RINDAVITAL VK pro suchostojné krávy.


