Používáme Cookies, abychom neustále zlepšovali online nabídku a zážitek uživatele.
Pokud potřebujete bližší informace k ukládání údajů na této webové stránce, následujte prosím tento odkaz.
Sledování, dokumentace a tlumení výskytu salmonely v podnicích s výkrmem prasat se řídí v Německu platným celostátním nařízením, které jsou chovatelé prasat povinni dodržovat. Současně je zjištěný stav výskytu salmonely důležitým kritériem pro zpeněžení jatečných prasat. Cílem je účinně redukovat salmonelu v chovech důslednou hygienou a krmivářskými opatřeními.
Opatření proti vstupu salmonely do podniku
Svědomitě čistit a dezinfikovat dopravní prostředky, chodby, nakládací rampy a pracovní nářadí po každém naskladnění zvířat.
Cizí zvířata - psi, kočky a ptáci nesmí mít přístup do stájí ani skladů krmiv.
Personál musí rovněž dodržovat pravidla hygieny, např. dezinfekční vany před každým oddělením.
Opatření proti rozšíření salmonely uvnitř podniku
Krmivářská opatření proti salmonele a pro zachování zdraví zvířat
Krmivářská opatření mohou zlepšit zdraví ve střevním traktu prasat – vlivem struktury krmiva a speciálních doplňků kyselin.
Speciální organické kyseliny pozitivně ovlivňují zdravotní stav ve střevech. Bakterie jako salmonely, E.coli a další jsou účinně potlačovány. Změnou pH-hodnoty v žaludku vzniká pro tyto nežádoucí patogeny bariéra a optimálně je ovlivněn pepsin pro trávení bílkovin.