Používáme Cookies, abychom neustále zlepšovali online nabídku a zážitek uživatele.
Pokud potřebujete bližší informace k ukládání údajů na této webové stránce, následujte prosím tento odkaz.
Fermentace se prosadila jako bezpečná metoda pro konzervaci a zvýšení hodnoty tekutých krmných komponentů. Kdo chce do svého podniku fermentační linku začlenit, má možnost vybrat si z různých typů zařízení. Průběh fermentačního procesu je principielně ve všech zařízeních stejný.
Cílem fermentačního procesu je hygienická stabilizace krmiva. Dochází ke snížení pH-hodnoty v důsledku tvorby kyseliny mléčné. Pro optimální výsledek fermentace je rozhodující účinná startovací kultura a správné technické zařízení.
Předpoklady pro úspěšně fungující fermentační zařízení
Kdo chce ve svém podniku fermentovat krmivo, potřebuje zajistit některé základní náležitosti. Patří k tomu technologie na tekuté krmení a minimálně dvě fermentační nádrže (objem 0,5 t na 100 míst ve výkrmu). Obiloviny a bílkovinná krmiva nesmí vykazovat hygienickou závadnost (vysoké zastoupení plísní a bakterií). K dispozici musí být dostatečné množství studené a teplé vody (60-65°C). Jako velmi nákladově příznivý zdroj ohřevu se nabízí odpadní teplo z bioplynových stanic.
Každý podnik si technologii může naplánovat individuálně
Fermentační zařízení může být řešeno podle specifických požadavků každého podniku a zabudováno do pracovního postupu - od vlastní stavby až po řídící software. Specialisté společnosti SCHAUMANN pomohou při plánování fermentačního zařízení formou individuálních konceptů pro výpočet a optimalizaci fermentačního procesu. Investice do potřebných technických zařízení se velmi rychle umoří.
Fáze namíchání a fermentace vyžadují nejvyšší přesnost
Namíchání krmných komponentů, SCHAUMALAC FEED PROTECT startovací kultury stejně jako teplé a studené vody musí být provedeno ve správném poměru a při dodržení správné teploty. Za intervalového míchání (3 min/ hod) a stálého měření teploty probíhá ve fermentoru řízený fermentační proces. V časovém období 12-30 hodin se vytváří kyselina mléčná, která způsobí pokles pH-hodnoty.
Po ukončení fermentační fáze může být zfermentované krmivo zkrmeno. Pokud nemá dojít k přerušení procesní smyčky po ukončení výroby jednotlivých šarží, musí souběžně pracovat dva fermentory (BATCH-způsob). Schéma 1 a 2 znázorňuje průběh fermentace od namíchání až po zkrmení.
V zařízení na tekuté krmení: namíchání komponentů pro fermentaci
Ve fermentační nádrži: fermentační fáze (12-30 hodin)
Aby nedošlo k přerušení procesní smyčky při výrobě jednotlivých šarží, musí probíhat fermentace ve dvou paralelních fermentačních nádržích (BATCH-postup).
Krmení zfermentované kaše
Pro zkrmování se zfermentovaná kaše míchá s domácími krmnými komponenty a minerálním krmivem. Zfermentovaná kaše se přečerpává z fermentoru do zařízení na tekuté krmení, např. tvoří 50 % podíl v tekutém krmení.